Fisele tehnice ale calculaoarelor sunt pline de abrevieri si prescurtari, iar pentru un necunoscator poate sa fie destul de dificil sa aleaga un calculator potrivit. Ce inseamna VGA, la ce ajuta HDMI si de ce sa dai mai multi bani pe USB 3.0? Ai de-a face cu un intreg limbaj nou, pe care, daca nu-l stapanesti, s-ar putea sa te afecteze destul de mult cand doresti sa cumperi un calculator si nu stii ce sa alegi. De aceea, citeste in continuare acest articol si afla mai multe despre cele mai comune abrevieri legate de calculatoare si in curand n-o sa ai nicio problema in a alege componentele sau functiile potrivite nevoilor tale de computing.
VGA: VGA vine de la Video Graphics Array si azi e folosit mai mult in legatura cu adaptarul VGA, care permite conectarea unui monitor la un calculator sau laptop. Acest adaptor ofera o calitate medie a semnalului video, fiind asociat cu calitatea medie a outputului video, anume SD. VGA e si cea mai comuna si accesibila metoda de a conecta un calculator sau alt dizpozitiv la un proiector sau monitor, fiind cea mai uzuala solutie pentru calculatoare second hand.
HDMI: High Definition Media Interface se refera la o conexiune de calitate sporita intre un monitor si un calculator. Acest standard permite transmiterea de semnal audio si video necomprimat, adica HD. Filmele Blu Ray si sunetul de inalta definitie sunt transmise prin cabluri HDMI, dar inainte de a cumpara un calculator cu un asemenea conector, asigura-te ca monitorul tau e compatibil, mai bine zis ca suporta o rezolutie de cel putin 1200 x 800 sau 1366 x 768. Asemenea, asigura-te ca respectivul calculator e capabil de performante HD solide (redare continut 1080p) si nu doar 720p, poate si acela sacadat.
HDD sau SSD? Acestea sunt tipurile de tehnologie referitoare la stocare. HDD inseamna hard disk drive si e cea mai comuna metoda de a stoca date, fiind ceea ce popular e numit “hard”, adica acea sectiune a calculatorului care stocheaza date. Acest mediu de stocare e mecanic, avand in interior multe componente mici si sensibile, care se pot defecta daca hardul e lovit. De asemenea, aceste harduri sunt mai lente, avand nevoie de timp pentru a porni si avand limite clare cand vine vorba de viteze de transfer. SSD vine de la solid state drive si e metoda mai noua, mai rapida, mai sigura de a stoca date, dar e in acelasi timp si mai scumpa (mult mai scumpa, de fapt) decat un HDD. Cu banii cheltuiti pe un SSD de 128 GB, poti cumpara aproape un TB de stocare HDD, asa ca pana preturile nu se vor egaliza putin, SSD va fi tot o solutie de lux.
MB/GB/TB: Ai inteles prea putin din ultima propozitie a frazei precedente? Cantitatea de date care poate fi stocata pe calculator e masurata in MB si GB. Un megabyte e cea mai comuna metoda de judecare a spatiului de stocare de catre useri, chiar daca mai jos ar fi kilobyte-ul. Userii stiu ca o piesa are 4-5 mega, un film vreo 700. Un gigabyte semnifica 1000 de megabytes iar un terabyte 1000 de gigabytes sau 1 000 000 de megabytes. Folosind aceste metode simple de masurare, poti sa iti dai seama cam ce inseamna 250 sau 750 GB de stocare in functie de necesitatile tale. De obicei, poti adauga unul sau mai multe harduri la orice calculator, chiar si la un calculator sh.
USB: Universal Serial Bus sau pe scurt USB e un standard tehnologic folosit pentru interactiunea dintre calculatoare si alte dispozitive electrice. Prin porturi USB pot fi conectate periferice (tastaturi, mouse, boxe etc), stick-uri de memorie si altele. Cel mai recent standard e USB 3.0, care permite transferuri de 10 ori mai rapide decat pe USB 2.0. Astfel, pe USB 3.0 va fi mai usor si rapid sa transferi fisiere mari sau sa rulezi un film HD direct de pe stick.
calculatoare second hand, calculatoare second hand
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu