CSM nu se va sesiza din oficiu in cazul fugii din tara a deputatului Mihail Boldea. Consiliul nu poate porni de la ipoteza ca exista o culpa a procurorului de caz, iar o sanctiune ar putea fi decisa doar in masura in care Inspectia judiciara va considera ca sunt elementele necesare. Afirmatiile au fost facute la TVR de presedintele CSM, Alina Ghica si de vicepresedintele institutiei Oana Schmidt Haineala, in contextul in care in presa au aparut suspiciuni ca procurorii ar fi gresit in cazul Boldea.
"In situatia in care Inspectia judiciara, dupa verificari pe care, probabil, le va efectua, va stabili existenta unor indicii in acest sens, sigur, masurile vor fi luate in consecinta. Deocamdata, la acest moment, Inspectia judiciara nu a comunicat plenului Consiliului ca ar fi efectuat astfel de verificari prealabile, care sa impuna sesizarea din oficiu si care a existat", a declarat Alina Ghica la Jurnal Plus de la TVR.
Oana Schmidt-Haineala a declarat ca nu se poate pleca de la o prezumtie de culpa a magistratului.
"Un procuror lucreaza pe elementele si se pronunta si evalueaza pe elementele pe care le are in dosar. Este o decizie care tine de tactica de ancheta si nu se poate aplica o grila. Nu exista un caz identic cu celalalt caz".
Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro ca interdictia de a parasi localitatea sau tara, ar fi putut fi aplicata inainte de ridicarea imunitatii in Parlament. De exemplu aceste masuri preventive au fost luate de procurorii anticoruptie in cazurile parlamentarilor Banias sau Voicu, inainte sa le fie ridicata imunitatea.
Intre timp, procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi a dispus, joi seara, un control privind stabilirea modalitatilor de valorificare a informatiilor si masurile dispuse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in cazul Boldea.
"Obiectivul controlului dispus are in vedere stabilirea modalitatilor de valorificare a informatiilor si masurile dispuse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ca urmare a monitorizarii inculpatului Boldea Mihail pentru perioada cuprinsa intre data de 16 martie 2012 - aducerea la cunostinta a invinuirii si 22 martie 2012 - data emiterii mandatului de arestare in lipsa", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.
Pe de alta parte, opozitia a solicitat, joi, demisia procurorului general si a procurorului de caz pentru erori care au dus la sustragerea deputatului Mihail Boldea din fata justitiei. In replica, puterea sustine ca plecarea lui Boldea putea fi evitata daca opozitia accepta modificarea Constitutiei in privinta imunitatii parlamentare.
vineri, 23 martie 2012
Fuga lui Boldea putea fi evitata? Procurorul general a cerut verificari la DIICOT Galati. Urmeaza si o ancheta a inspectiei judiciare a CSM
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu