Este sfanta duminica si cu siguranta putine sunt gospodariile in care sa nu miroase a crap parajit, stropit cu mujdei si servit in tihna, cu o mamaliga aburinda, galbena ca soarele.
Astazi, crestinii sarbatoresc Buna Vestire, ce aminteste de ziua in care Arhanghelul Gabriel a vestit-o pe Fecioara Maria, ca-l va naste pe Iisus. Odata primita aceasta bucurie, cei care tin postul cel negru au voie sa manance peste.
Batranii cred ca n-ar strica sa punem pe pragul casei paine si sare, pentru hrana ingerilor, care ne vor veghea tot anul, dar mai ales, sa nu ne certam.
In zori, crestinii s-au strans cata frunza si iarba in Dealul Patriarhiei. Au ascultat piosi liturghia si au plecat cu inima impacata la piata, unde pestele proaspat se racorea pe un pat de generos de gheata.
In timp ce unii au facut dezlegare la baierele pungii doar pentru caras si crap, altii au dat buna vestire catre somon sau calcan.
Pe litoral, in jurul pranzului, lupta cu somnul s-a dat prin cherhanale. De piatra sa fi fost si nu puteai ignora mirosului imbietor de peste fript pe plita la foc de lemne.
Multi nu i-au spus nu nici borsului racoritor. Doua oale pline ochi s-au golit mai ceva ca un parau pe timp de seceta.
Traditia s-a pastrat si la Braila, ca doar are Dunarea peste pentru toti. Ca vorbim de credinciosi care s-au bucurat de dezlegarea la peste, dupa zile intregi de post, sau de gurmanzi ce pofteau la o saramura, cu totii au plecat catre case cu sacosele pline.
Ppostul Pastelui este cel mai greu de peste an. In cele 48 de zile de post, credinciosii au doar doua dezlegari la peste. Urmatoarea, de Florii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu